Proofreading
Proofreading editing işleminin son aşamasıdır. Bu noktada artık yazım yanlışları ve dilbilgisi ve noktalama hataları gibi yüzeysel hatalarla ilgilenilmektedir. Diğer tüm editing düzeltmelerinizi bitirmeden proofreading aşamasına geçmeyiniz.
Neden proofreading yapılır ki? Asıl önemli olan içerik değil mi?
Evet içerik önemli ama öyle veya böyle yazının görünüşü de başkalarının o yazıya bakışını etkiler. Düşüncelerinizi geliştirmek ve anlatmak için onca çalıştıktan sonra okuyucuyu aslında demeye çalıştığınız şeyden uzaklaştıran dikkatsizlik kaynağı hataları yapmak istemezsiniz. Dolayısıyla iyi izlenim kazanmanızı sağlayacak ayrıntılara dikkat etmek önemli hale gelir.
Çoğu insan proofreading için sadece birkaç dakikasını verir, sayfada adeta ben buradayım diye zıplayıp duran bariz hataları yakalasalar onlar için yeterlidir. Fakat özellikle de yazı üzerinde uzun ve yorucu bir çalışmanın ardından alelacele, üstünkörü bir okumayla bir sürü hatayı kaçırmak gayet normaldir. Özellikli bazı hataları sistematik bir şekilde ararken belli bir planı izlemek doğru bir yaklaşımdır.
Bunun için elbette bir miktar daha zaman ayırmak gerekecektir ancak sonunda buna değdiğini göreceksiniz. Yazıyı bitirmek üzere iken hataları yakalamanın etkili bir yolunu biliyorsanız ilk taslakları yazarken editing yapmayı pek de kendinize dert etmezsiniz. Bu yaklaşım baştan sona yazma sürecinde işten ve zamandan kazanmanızı sağlar.
Editing ve proofreading işlemlerini birbirinden ayrı tutmaya çalışın. İlk metin üzerinden editing yaparken noktalama, dilbilgisi ve yazım sorunlarını düşünerek pek de rahatsız hissetmek istemezsiniz. Bir sözcüğün yazımını veyahut bir virgülle ayırmayı kafanıza takarsanız daha önemli olan düşünce geliştirme ve aralarında bağlantı kurma işine odaklanamazsınız.